Tallers d'educació ambiental per escoles

Tallers de edudació a l'escola de monatur

No és cap novetat que els sistemes naturals de tot el món s'estan veient cada cop més degradats degut a les nostres accions, ni tampoc ho és que, sinó es prenen mesures per reduir aquesta pèrdua, aviat arribarem a un punt de no retorn.

Per aquest motiu, la sensibilització ambiental és tan important, tot i que, de vegades, la seva realització pot ser difícil. Si, com a societat, no som conscients dels nostres actes, no ho podrem transmetre als nostres infants. Aquí és quan es fa necessària l'educació ambiental, per donar lloc a noves generacions compromeses amb el medi ambient i la seva conservació. Per això, l'escola és el marc perfecte per portar a terme classes d'educació ambiental, donat que és una de les bases principals de l'ensenyament.

Hi ha temes amb els quals es fa molt farragós explicar-los de forma magistral, per aquesta raó, ofertem tallers d'educació ambiental a l'aula. Aquest tipus de tallers ambientals resulten més dinàmics i amens que una xerrada teòrica, el que fa que sigui més fàcil assimilar els conceptes.

Són sessions d'entre una hora - hora i mitja, durant les quals es fa, en primer lloc, una petita introducció teòrica del tema en qüestió, i, en segon lloc, es realitza una aplicació pràctica per part dels alumnes. Els tallers que oferim tenen molt a veure amb les nostres xerrades, depenent si preferiu quelcom més teòric o més pràctic:


  • Perquè no ens agraden els insectes?: Els insectes són els grans oblidats del regne animal, ja que, en general, no acostumen a agradar, ja sigui pel seu aspecte o per la por que generen. Però, en contra del que pot pensar la gent, la seva feina és indispensable per la nostra vida a la terra. Un cop haguem conegut com ens ajuden els insectes, construirem un petit insectehotel al pati de l'escola.
  • Com han arribat els fòssils fins a nosaltres?: Fa milions d'anys, a la terra no hi vivien els mateixos éssers vius que trobem ara, de fet, la majoria eren molt diferents als que coneixem. Això ho podem saber gràcies a les restes que ens van deixar quan van morir, els fòssils. Però no tots els éssers vius deixen restes ni totes són iguals. Explicarem com han arribat fins a nosaltres, per poder realitzar el nostre propi fòssil.
  • De qui és aquesta petjada?: Quan sortim a la natura sempre esperem veure animals, però aquests no es deixen enxampar tan fàcilment, sobretot els que més ens agradaria veure, com les guineus o els porcs senglars. El reconeixement de rastres és una eina útil per conèixer quins animals podem trobar al bosc. Presentarem les petjades dels animals més comuns dels nostres boscos per després elaborar la que més ens agradi.
  • Fem cacau?: El cacau és un objecte molt quotidià per molts de nosaltres, sobretot a l’hivern, que és quan els nostres llavis poden patir més. El que no sap molta gent és que el podem fer a casa d’una manera molt ràpida i senzilla, a partir de materials naturals. Coneixent a partir de quins materials ho podem fer, produïrem la nostra pròpia crema de cacau amb diferents formes i l’olor que ens vingui de gust.
  • Perquè algunes plantes fan bona olor?: Hi ha plantes que ens resulten molt útils a la nostra vida quotidiana, ja sigui per les seves propietats medicinals, per l'ús que en fem a la cuina o per la seva olor. Però està clar que aquestes plantes no tenen aquesta última qualitat per agradar-nos a nosaltres, sinó per altres motius. Parlarem de les raons que porten a algunes plantes a produïr olors tan característiques i fabricarem la nostra bosseta d'olor.
  • Coneixem els animals del bosc?: Tots sabem que el llop és el dolent, ja que així ens ho han ensenyat els contes tradicionals: És ell qui s'intenta menjar a la Caputxeta, als tres porquets o a les set cabretes. Però… i sinó fos així? Quan coneguem als habitants del bosc, ens adonarem que, ni el llop és tan dolent, ni els altres animals tan bons. Mitjançant una petita presentació dels animals dels nostres boscos, crearem els nostres personatges per poder inventar un conte a la nostra mida.

NOUS TALLERS

Aquests són els tallers que oferim en l'actualitat, però si hi ha qualsevol altre tema en el qual estiguis interessat/da, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres i en parlem!