VISITEM LA FUNDACIÓ MONA!


VISITEM LA FUNDACIÓ MONA!

El passat dissabte dia 6 d’octubre es va celebrar a la Fundació MONA el seu dia de portes obertes, l’Open MONA, on vam poder gaudir d’una festa solidària plena d’activitats adreçades a tot tipus de públics, totes elles relacionades amb la tasca de la fundació, l’educació ambiental i la conscienciació de la població per la conservació dels animals i dels seus hàbitats. El motiu de celebrar-ho aquest cap de setmana té a veure amb la celebració del Dia Mundial dels Animals, el qual es commemora cada any el 4 d’octubre arreu del món. Associacions de conservació animal, refugis animals, reserves de vida salvatge… etc., organitzen events per recaptar fons, exposicions informatives, dies de portes obertes… I ells no podien ser menys! Aquest any, però, la celebració d’aquesta jornada té un motiu molt important, el seu trasllat a una altra ubicació, el 2020, on podran gaudir de l’espai i les instal·lacions necessàries per assolir un millor futur per als seus habitants i els que encara estan per venir.

Ximpanzè dintre de la Fundació MONA

Es tracta d’una entitat sense ànim de lucre que es dedica a rescatar ximpanzès i macacos provinents d’espectacles com el circ, la televisió o de col·leccions privades de persones que els tenien a casa com si de nens es tractéssin. Normalment han estat separats de les seves famílies des de petits, pel que no han pogut socialitzar-se amb altres congèneres i mai han sapigut què són en realitat, pel que la seva reintroducció a la natura esdevé impossible. Aquí es porta a terme la seva recuperació mitjançant la convivència en família amb altres individus de la seva espècie, en un entorn natural adaptat, en la mesura del possible, a les seves necessitats. També organitzen tallers i activitats d’educació ambiental dedicats a la sensibilització sobre la protecció de la natura enfocats a tots els sectors de la població, així com cursos d’investigació i formació en etologia dels primats.

L’existència d’una fundació com aquesta es dóna per l’arribada, de manera il·legal, de molts d’aquests individus als anys 70 i 80 per ser utilitzats com a atraccions en circs, zoos o per, simplement, convertir-se en mascotes a cases particulars. A les dècades dels anys 70 i 80 del segle passat era molt comú que els turistes es poguessin fer fotos amb ximpanzès a tot arreu de les costes espanyoles. Pel que fa als macacos de Berbería, el cas és una mica diferent, ja que el tràfic il·legal és molt més actual i s’ha donat, bàsicament, pel mercat negre d’espècies exòtiques. De la mateixa manera que els ximpanzès, aquests animals també són molt socials i necessiten un grup familiar per desenvolupar-se correctament. Al cap del temps, per diverses raons, les persones que els tenien ja no es poden fer càrrec, pel que han d’anar a algun lloc, i aquest és la Fundació MONA. L’aventura comença l’any 2001, quan recullen els primers ximpanzès, fins avui, quan necessiten un espai més gran per poder seguir prestant el seu servei a més animals.

Si vols saber més sobre el tràfic il·legal d’espècies o la conservació dels hàbitats, oferim xerrades d’educació ambiental a l’escola sobre tots aquests temes!Publicat fa 4 anys dins de la categoría de Xerrades i Tallers de Medi ambient

Articles relacionats de VISITEM LA FUNDACIÓ MONA!