COM PODEM DISTINGIR ELS NÚVOLS?


COM PODEM DISTINGIR ELS NÚVOLS?

Tot i que, en general, no coneixem gaire sobre ells, els núvols són una part molt important del nostre medi ambient. Per aquest motiu, el post sobre educació ambiental que us proposem avui va sobre aquestes formacions.

Els núvols són conjunts visibles de cristalls de gel o gotes d’aigua microscòpiques que podem observar a l’atmosfera. Es formen principalment d’aigua evaporada dels oceans. Tot i que normalment són de color blanc, de vegades es poden observar d’altres colors més foscos com gris o negre quan formen capes molt gruixudes i no deixen passar la llum, fet que moltes vegades suggereix la presència de precipitacions, ja sigui en forma de pluja, de gel o de neu.

Existeixen molts tipus de núvols, ja sigui per la seva situació al cel o per la seva forma, i cadascun ens indica una cosa diferent.

Si atenem a l’alçada on es troben a l’atmosfera, es poden distingir tres franges de situació:

 • Nivell baix: Apareixen des del nivell del terra fins als 2000m.
 • Nivell mig: Són els núvols que es troben de dels 2000 als 6000m.
 • Nivell alt: Es localitzen a la part alta, per sobre dels 6000m.

Si, per contra, ens fixem en el seu aspecte, tenim:

 • Cirrus: Són blancs, prims i molt elevats. Presenten aspecte com de plomes sedoses.
 • Cúmuls: Esponjosos i de formes arrodonides, molt típics dels dies assolellats.
 • Estrats: Primes i llises, apareixen formant nivells o estrats, com el seu nom indica.
 • Nimbus: Porten precipitacions, són els clàssics núvols de tempesta, de color fosc.

Aquesta seria la classificació general, però, a banda de que les diferents apariències poden presentar-se a qualsevol de les alçades, també es poden combinar entre ells i donar lloc a noves formes.

Segons la Organització Meteorològica Mundial, existeixen deu tipus oficials de núvols; vuit de tipus estratiforme, donat que es troben de manera paral·lela a la superfície de la Terra i dos més de tipus cumuliforme, ja que es formen de manera vertical:

 • Al nivell més baix de l’atmosfera en podem trobar quatre tipus: Cúmuls, estrats, estratocúmuls i nimboestrats.
 • A la part intermitja trobaríem els altocúmuls i els altoestrats:
 • I a la part més alta hi hauria els cirrus, els cirrocúmuls i els cirroestrats.
 • Hi ha un cas especial, els cumulonimbus, s’estenen des del nivell més baix fins a la part alta, acabant en forma d’enclusa.

T’has quedat amb ganes de saber més? Perquè plou? O perquè de vegades es veuen núvols de colors al capvespre o a l’alba? Podem realitzar un taller o una xerrada sobre els núvols a l’aula! Si t’interesssa, ens podràs trobar aquí.Publicat fa 5 anys dins de la categoría de Xerrades i Tallers de Medi ambient

Articles relacionats de COM PODEM DISTINGIR ELS NÚVOLS?